تغذیه

مفید ترین مواد غذایی برای کاهش فشارخون

در این مقاله با ۱۷ غذای فوق‌العاده و موثر بر کاهش فشار خون و بهبود سلامت قلب آشنا شوید

در این مقاله می‌خوانید

فشار خون بالا شایع‌ترین عامل خطر قابل پیشگیری برای بیماری‌های قلبی است؛ به‌گونه‌ای که کاهش فشار خون و کنترل دقیق آن نقش حیاتی در پیشگیری از عوارض قلبی دارد. بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان به فشار خون بالا مبتلا هستند؛ تشخیص این وضعیت زمانی مطرح می‌شود که میزان فشار خون به ۱۳۰/۸۰ میلی‌متر جیوه یا بیشتر برسد.

روش‌های گوناگونی برای کم کردن و مدیریت فشار خون موجود است. تغییر در سبک زندگی و بهبود رژیم غذایی می‌تواند به کنترل این شاخص مهم کمک شایانی کند. در عین حال، پزشکان ممکن است داروهایی همچون مهارکننده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACEI) را به عنوان بخشی از درمان تجویز کنند.

برخی از مواد غذایی، به ویژه آن‌هایی که سرشار از پتاسیم و منیزیم هستند، می‌توانند به کاهش فشار خون کمک کنند.

مفیدترین غذاها برای کاهش فشار خون شامل:

"تصویر مرکبات تازه شامل پرتقال، گریپ‌فروت و لیموترش برای حمایت از کاهش فشار خون

۱. مرکبات: کاهش فشار خون و تقویت سلامت قلب

مرکبات می‌توانند به کاهش فشار خون کمک کنند. این میوه‌ها سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی هستند که می‌توانند با کاهش عوامل خطرساز بیماریهای قلبی، مانند فشار خون بالا، به سلامت قلب کمک کنند. مرکبات می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • گریپفروت 
  • پرتقال 
  • لیموترش

یک مطالعه در سال ۲۰۲۱، داده‌های ۱۰ سال گذشته درباره مصرف میوه و مدیریت فشار خون بالا را بررسی کرد. در این مطالعه، پژوهشگران دریافتند که مصرف حدوداً ۵۳۰ تا ۶۰۰ گرم میوه در روز (معادل حدود چهار عدد پرتقال) برای مدیریت فشار خون مفید است. آن‌ها مصرف مرکبات را به طور مستقیم با پایین آوردن احتمال ابتلا به فشار خون بالا، مرتبط دانسته‌اند.

مصرف آب پرتقال و گریپ‌فروت می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. اما گریپ‌فروت و آب آن ممکن است با داروهای رایج کاهنده فشار خون تداخل ایجاد کنند، بنابراین قبل از افزودن این میوه به رژیم غذایی خود، حتماً با پزشک یا یک متخصص مشورت کنید.

تصویر ماهی آزاد و سایر ماهی‌های چرب حاوی امگا ۳ که در بهبود عملکرد قلب و کاهش فشار خون موثرند

۲. ماهی آزاد و سایر ماهی‌های چرب:

ماهی‌های چرب منبع عالی چربی های امگا-۳ هستند که فواید چشمگیری برای سلامت قلب دارند. این چربی‌ها می‌توانند با کاهش التهاب در بدن، به پایین آوردن سطح فشار خون کمک کنند.

یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ با بررسی ۷۱ پژوهش و داده‌های سلامت ۴۹۷۳ نفر، رابطه بین چربی‌های امگا-۳ (از رژیم غذایی یا مکملها) و فشار خون را تحلیل کرد. بیشترین تأثیر را در پایین آوردن فشار خون، با مصرف روزانه ۲ تا ۳ گرم از این چربی‌ها (معادل حدود ۱۰۰ گرم ماهی سالمون) مشاهده شد.

مصرف بیشتر چربی‌های امگا-۳ در رژیم غذایی (از جمله از طریق ماهی) می‌تواند احتمال خطر ابتلا به فشار خون بالا حتی در بزرگسالانی که سابقه بیماری قلبی یا دیابت ندارند نیز پایین بیاورد.

ر سبزیجات برگ‌پهن مانند اسفناج و چغندر سوئیسی که به تنظیم فشار خون کمک می‌کنند

۳‌. سبزیجات: کاهش فشار خون با افزایش دریافت پتاسیم

سبزیجاتی مانند چغندر سوئیسی(سوئیس چارد) و اسفناج از جمله سبزیجات برگ پهن هستند که می‌توانند به کاهش فشار خون کمک کنند. این سبزیجات حاوی مواد مغذی مانند پتاسیم و منیزیم هستند که به حفظ سطح مطلوب فشار خون کمک می‌کنند. به عنوان مثال، یک فنجان (۱۷۵ گرم) چغندر سوئیسی پخته شده، حاوی ۱۵۰ میلی گرم منیزیم و ۹۶۱ میلی گرم پتاسیم است.

یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ نشان داد که در میان زنان با سطح سدیم بالا، هر ۱ گرم افزایش مصرف روزانه پتاسیم می‌تواند فشار سیستولیک را تا ۲‌.۴ میلی متر جیوه کاهش دهد.

اسفناج یک سبزی با برگ پهن تیره است که سرشار از نیترات(یک ترکیب گیاهی) می‌باشد و می‌تواند به پایین آوردن فشار خون کمک کند. اسفناج همچنین حاوی مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان‌ها، پتاسیم، کلسیم و منیزیم است که همگی می‌توانند به حفظ سلامت قلب کمک کنند.

یک مطالعه‌ کوچک و قدیمی روی ۲۷ نفر، نشان داد افرادی که به مدت ۷ روز، روزانه ۵۰۰ میلی لیتر سوپ اسفناج غنی از نیترات مصرف کردند، در مقایسه با گروهی که سوپ مارچوبه با نیترات کم دریافت کردند، کاهش هر دو شاخص فشار خون سیستولیک(SBP) و دیاستولیک(DBP) را داشتند.

با این وجود، پژوهشهای بالینی جدیدتر، تأثیرات مشابهی از خوردن سبزیجات برگ پهن غنی از نیترات بر کاهش فشار خون نشان نمی‌دهند. بنابراین برای درک بهتر این نتایج، انجام مطالعات بیشتر ضروری است.

تصویر مغزها و دانه‌هایی مانند بادام، گردو و پسته در رژیم غذایی کاهش فشار خون

۴. مغزها و دانه‌ها:

مغزها و دانه‌ها می‌توانند تأثیر مثبتی بر فشار خون داشته باشند. نمونه‌هایی از مغزها و دانه‌هایی که می‌توان به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل با هدف کاهش فشار خون مصرف کرد، عبارت‌اند از: 

  • تخم کدو 
  • تخم کتان 
  • تخم چیا 
  • پسته 
  • گردو 
  • بادام 

بسیاری از مغزها و دانه‌ها، منبع سرشاری از مواد مغذی مهم برای کنترل فشار خون هستند؛ از جمله فیبر و آرژینین. آرژینین یک اسید آمینه است که برای تولید نیتریک اکسید (ترکیبی ضروری برای شل شدن رگ‌های خونی و پایین آوردن فشار خون) مورد نیاز بدن است.

اگرچه برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهند که بین مصرف مغزها یا دانه ها و کاهش فشار خون رابطه مثبت وجود دارد، اما در مطالعات بالینی نتایج متناقضی هم مشاهده شده‌است.

دانشمندان بر این باورند که نتایج متناقض ممکن است ناشی از کوتاه مدت بودن مطالعات بالینی درباره ارتباط مصرف مغزها یا دانه‌ها با اندازه‌ی فشار خون باشد. این مدت زمان محدود، امکان شناسایی اثرات بالقوه این مواد غذایی بر کاهش فشار خون را فراهم نمی‌کند.

انجام مطالعات طولانی مدت‌تر می تواند به پژوهشگران کمک کند تا بهتر درک کنند که مغزها و دانه‌ها چگونه ممکن است فشار خون را کاهش دهند.

تصویر مغزها و دانه‌هایی مانند بادام، گردو و پسته در رژیم غذایی کاهش فشار خون

۵. حبوبات: کنترل فشار با مواد معدنی

حبوبات سرشار از مواد مغذی مانند منیزیم و پتاسیم هستند که می‌توانند به تنظیم فشار خون کمک کنند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که مصرف حبوبات می‌تواند به کم کردن سطح فشار خون بالا کمک کند.

نمونه‌هایی از حبوبات عبارت‌اند از: 

  • عدس 
  • لوبیا 
  • نخود

با این وجود، یک مطالعه‌ در سال ۲۰۲۳ بر روی ۱۶ پژوهش بالینی، هیچ ارتباطی بین مصرف حبوبات و کاهش سطح فشار خون پیدا نکرد. گرد‌آورندگان این مطالعه معتقدند که انجام مطالعات گسترده‌تر و طولانی‌تر، ممکن است چگونگی ارتباط حبوبات با کاهش فشار خون را که در برخی پژوهش‌های دیگر مشاهده شده‌است، توضیح دهد.

تصویر توت‌های تازه از جمله بلوبری، تمشک، زغال اخته و توت‌فرنگی که به بهبود عملکرد عروق کمک می‌کنند.

۶. توت‌ها: کاهش فشار خون با آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی

توت‌ها فواید چشمگیری برای سلامتی دارند، از جمله توانایی بالقوه در کاهش عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی مانند فشار خون بالا. این میوه‌ها منبع غنی آنتی‌اکسیدان‌ها (از جمله آنتوسیانین‌ها) هستند؛ رنگدانه‌هایی که رنگ زنده و شاداب توت‌ها را ایجاد میکنند.

آنتوسیانین‌ها با افزایش سطح نیتریک‌اکسید در خون موجب شل شدن عروق می‌شوند و باعث کاهش تولید مولکول‌هایی می‌گردند که مانع جریان آزاد خون هستند. این مکانیسم می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند.

با این حال، نتایج پژوهش‌ها متناقض بوده و برای تأیید این موضوع، انجام مطالعات بیشتر روی انسان‌ها ضروری است. 

برخی از انواع توت‌هایی که بر اساس شواهد علمی در کاهش فشار خون مؤثر شناخته شده‌اند، عبارت‌اند از:

  • بلوبری (زغال اخته آبی) 
  • تمشک 
  • زغال اخته سیاه (چوکبری) 
  • توت‌فرنگی 
  • انگور 
  • کرنبری (توت خرس) 
  • گیلاس

بررسی در سال ۲۰۲۰ نشان داد که مصرف انواع مختلف توت‌ها (به صورت کامل، خشک شده‌ انجمادی، یا آبمیوه) فشار خون سیستولیک (SBP) را بیش از ۳ میلیمتر جیوه کاهش می‌دهد. در این مطالعه، آب کرنبری (توت خرس) بیشترین تأثیر را بر کاهش فشار خون سیستولیک داشت.

تصویر آمارانت؛ غله کامل سرشار از منیزیم که در کاهش فشار خون مؤثر است.

۷. دانه‌ تاج خروس(امارانت):

مصرف غلات کامل مانند آمارانت (تاج خروس) می‌تواند به کاهش سطح فشار خون کمک کند. مطالعات نشان می‌دهد رژیم‌های غذایی سرشار از غلات کامل می‌توانند احتمال ابتلا به فشار خون بالا را کاهش دهند. اگر آمارانت دوست ندارید، می‌توانید از جایگزین‌های غلات کامل استفاده کنید:

  • جو دوسر کامل 
  • کینوا 
  • برنج قهوه‌ای 
  • ذرت 
  • نان سبوسدار 
  • پاستای گندم کامل

یک مرور قدیمی از ۲۸ مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که هر ۳۰ گرم افزایش در مصرف روزانه غلات کامل، می‌تواند احتمال ابتلا به فشار خون بالا را تا ۸ درصد کاهش دهد.

آمارانت (تاج خروس) از غله‌های کامل و مغذی است که با دارا بودن منیزیم فراوان، ارزش غذایی بالایی به ارمغان می‌آورد؛ به‌گونه‌ای که هر فنجان پخته‌شده (معادل ۲۴۶ گرم) این غله، حدود ۱۶۰ میلی‌گرم منیزیم را در اختیار شما قرار می‌دهد.

تصویر روغن زیتون؛ یکی از اجزای اصلی رژیم مدیترانه‌ای با خواص کاهش فشار خون و بهبود عملکرد قلب.

۸. روغن زیتون: پایین آوردن فشار خون از طریق چربی‌های سالم

روغن زیتون فواید فراوانی برای سلامتی انسان دارد، از جمله کاهش فشار خون و سایر عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی.

در سال ۲۰۲۰ یک مرور نشان داد که به دلیل وجود مواد مغذی و ترکیبات گیاهی در روغن زیتون (مانند اسید اولئیک از خانواده چربی‌های امگا-۹ و پلیفنول‌های آنتی‌اکسیدانی)، این روغن می‌تواند بخش مفیدی از یک رژیم غذایی با هدف کم کردن فشار خون باشد.

تصویر هویج تازه با ترکیبات گیاهی مفید که در تنظیم عروق و کاهش فشار خون نقش دارند.

۹. هویج‌:

هویجِ تُرد، شیرین و مغذی، یکی از سبزیجات اصلی در رژیم غذایی بسیاری از افراد است. این سبزی سرشار از ترکیبات گیاهی است که می‌توانند در فرایندهای مختلف سلامتی مانند کنترل فشار خون نقش داشته باشند.

مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۳ نشان داد که به‌ازای مصرف روزانه هر ۱۰۰ گرم هویج (معادل حدود ۱ فنجان هویج رنده‌شده خام)، خطر ابتلا به فشار خون بالا ۱۰ درصد کاهش می‌یابد.

تصویر تخم مرغ تازه؛ منبع پروتئین و مواد مغذی که در رژیم غذایی کاهش فشار خون کاربرد دارد.

۱۰. تخم مرغ: منبع پروتئین و کاهش فشار خون

تخم مرغ‌ها نه تنها سرشار از مواد مغذی هستند، بلکه پژوهش‌ها نشان می‌دهد که می‌توانند بخشی از یک برنامه غذایی متعادل برای مدیریت فشار خون نیز باشند.

مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۳ روی ۲٬۳۴۹ بزرگسال در ایالات متحده امریکا نشان داد، افرادی که هفته‌ای بیش از پنج عدد تخم‌مرغ مصرف می‌کنند، سطح فشار خون سیستولیک (SBP) آن‌ها به طور متوسط ۲.۵ میلیمتر جیوه پایین‌تر از افرادی است که کمتر از نصف تخم مرغ در هفته می‌خورند.

همچنین، مصرف منظم تخم‌مرغ در بلندمدت، احتمال ابتلا به فشار خون بالا را به‌طور چشمگیری کاهش می‌دهد.

به نظر نمی‌رسد که مصرف تخم‌مرغ با سایر عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی (علاوه بر فشار خون) ارتباطی داشته باشد. همچنین شواهد علمی نشان می‌دهد که بزرگسالان سالم می‌توانند تا ۳ عدد تخم‌مرغ در روز مصرف کنند.

۱۱. گوجه‌فرنگی و محصولات آن: کنترل فشار خون با لیکوپن

گوجه‌‌فرنگی و محصولات آن (مانند سس، رب و آب گوجه‌فرنگی) سرشار از مواد مغذی هستند؛ از جمله پتاسیم و لیکوپن (یک رنگدانه کاروتنوئیدی).

لیکوپن (یک رنگدانه کاروتنوئیدی) به طور قابل توجهی تأثیرات مثبتی بر سلامت قلب دارد و مصرف مواد غذایی سرشار از این ترکیب می‌توانند به کم کردن عوامل خطرساز بیماری‌های قلبی مانند فشار خون بالا کمک کنند. 

تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف گوجه فرنگی و محصولات مرتبط با آن باعث بهبود فشار خون شده و می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و همچنین مرگ و میر ناشی از این بیماری‌ها را کاهش دهد.

با این وجود، مطالعات بیشتر نشان می‌دهند که رابطه‌ی مشخص و پایداری بین مصرف گوجه‌فرنگی در رژیم غذایی و فشار خون وجود ندارد؛ بنابراین به نظر می‌رسد انجام پژوهش‌های بالینی بیشتر در این زمینه ضروری است.

تصویر بروکلی؛ سبزی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های فلاونوئیدی که به بهبود عملکرد رگ‌های خونی و کاهش فشار خون کمک می‌کند.

۱۲. بروکلی: ارتقاء سلامت عروق و کاهش فشار خون

بروکلی به دلیل دارا بودن خواص متعدد و مفید در بهبود سلامتی، به‌ویژه از طریق ارتقای عملکرد سیستم گردش خون، مورد توجه قرار گرفته است. در نتیجه، افزودن این سبزی از خانواده کلم (چلیپایی) به رژیم غذایی می‌تواند رویکردی مؤثر در کاهش فشار خون به حساب آید.

بدر بروکلی، آنتی‌اکسیدان‌های فلاونوئیدی به میزان قابل ملاحظه‌ای شناسایی شده‌اند که می‌تواند با بهبود عملکرد رگهای خونی و افزایش سطح اکسید نیتریک در بدن، به پایین آوردن فشار خون کمک کنند. بر اساس مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۴ با مشارکت ۸,۰۱۰ نفر، ارتباط منفی موثری بین فشار خون بالا و مصرف کلی فلاوان-۳-اول مشاهده شد، به شرطی که مصرف روزانه‌ی این ترکیب کمتر از ۴۸.۲۶ میلی گرم باشد.

بر اساس مطالعه‌ای قدیمی در سال ۲۰۱۵ که داده‌های ۱۸۷,۴۵۳ نفر را تحلیل کرد، افرادی که هفته‌ای چهار وعده یا بیشتر بروکلی مصرف می‌کردند، در مقایسه با کسانی که ماهانه یک بار یا کمتر بروکلی می‌خوردند، خطر کمتری برای ابتلا به فشار خون بالا داشتند.

۱۳. ماست: کاهش فشار خون از طریق مواد معدنی

ماست یک محصول لبنی سرشار از مواد مغذی است که حاوی مواد معدنی مانند پتاسیم و کلسیم بوده و می‌تواند به تنظیم فشار خون کمک کند.

بررسی ۲۸ مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که مصرف سه وعده لبنیات در روز می تواند احتمال ابتلا به فشار خون بالا را تا ۱۳ درصد پایین بیاورد. همچنین، افزایش مصرف روزانه لبنیات به میزان ۲۰۰ گرم  می‌تواند خطر فشار خون را تا ۵٪ کاهش دهد.

یک مطالعه‌ در سال ۲۰۲۱ نیز نشان داد که در میان افراد مبتلا به فشار خون بالا، مصرف روزانۀ یک وعده ماست می‌تواند سطح فشار خون را کاهش دهد. با این حال، این تأثیر در افرادی که فشار خون طبیعی داشتند مشاهده نشد.

بر اساس پژوهش‌ها، افزایش یک واحد مصرف روزانۀ ماست می‌تواند با کاهش ۱.۴۴ میلی متر جیوه فشار خون مرتبط باشد. برای مثال، اگر تعداد دفعات مصرف ماست در هفته را از ۲ تا ۴ بار به ۵ تا ۶ بار افزایش دهید، این تغییر می‌تواند برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مفید واقع شود.

تصویر ادویه‌ها و سبزی‌های معطر مانند دارچین، سیر، زعفران و علف لیمو که به بهبود انعطاف عروق و کاهش فشار خون کمک می‌کنند.

۱۴. سبزی‌های معطر و ادویه‌ها: کاهش فشار خون به‌وسیله طعم‌دهنده‌های سالم

برخی از سبزی‌های معطر و ادویه‌ها حاوی ترکیبات مؤثری هستند که می‌توانند با کمک به انبساط رگ‌های خونی ، به پایین آوردن فشار خون کمک کنند.

برخی از سبزی‌های معطر و ادویه‌ها که می‌توانند کمک کننده در پایین آوردن فشار خون باشند(بر اساس نتایج تحقیقات قدیمی‌تر از مطالعات روی حیوانات و انسانها) عبارت‌اند از: 

  • دانه کرفس 
  • گشنیز 
  • زعفران 
  • علف لیمو 
  • فلفل سیاه 
  • سیر 
  • پودر پیاز 
  • پودر فلفل قرمز 
  • پونه کوهی 
  • زیره 
  • فلفل قرمز 
  • جینسینگ 
  • دارچین
  • هل 
  • ریحان 
  • زنجبیل

بر اساس مطالعه‌ای جدیدتر در سال ۲۰۲۱ روی ۷۱ فرد دارای عوامل خطر بیماری‌های قلبی، استفاده روزانه از ۶.۶ گرم (۱.۳ قاشق چایخوری) مخلوط ۲۴ نوع سبزی و ادویه مختلف برای چاشنی غذا، پس از ۴ هفته در مقایسه با دُزهای کمتر (۳.۳ گرم در روز و ۰.۵ گرم در روز) بیشتر با کاهش فشار خون همراه بود.

۱۵. سیب زمینی: کم کردن فشار خون از طریق تأمین پتاسیم

سیب زمینی‌ها حاوی چندین ترکیب گیاهی هستند که می‌توانند در کنترل سطح فشار خون مفید باشند. 

یک سیب‌زمینی پخته شده‌ی متوسط (۱۷۳ گرم) با پوست، حاوی ۹۲۶ میلیگرم پتاسیم است. این مقدار، ۲۰٪ از نیاز روزانه به پتاسیم را تأمین می کند و حتی بیشتر از میزانی است که یک موز با سایز متوسط می‌تواند فراهم کند. 

بر اساس یک مطالعه در سال ۲۰۲۱، ۳۰ فرد بزرگسال در معرض خطر بالا یا مبتلا به فشار خون بالا، به مدت ۱۷ روز تحت چهار رژیم غذایی مختلف قرار گرفتند. یکی از این رژیم‌ها شامل دریافت ۱٬۰۰۰ میلی‌گرم پتاسیم از طریق مصرف سیب‌زمینی (به‌صورت آبپز، تنوری یا تفت‌داده‌شده) بود. در پایان مطالعه، محققان دریافتند که رژیم حاوی سیب زمینی، به‌عنوان بخشی از یک برنامه غذایی سالم که حدود ۳٬۳۰۰ میلی‌گرم پتاسیم روزانه را تأمین می‌کرد، منجر به کاهش فشار خون می‌شود.

۱۶. گوشت‌های کم چرب: کنترل فشار خون با پروتئین‌های کم چربی

سازمان کشاورزی ایالات متحده (USDA)، گوشت کم چرب را به این صورت تعریف می‌کند:

هر نوع گوشتی که در هر ۱۰۰ گرم حاوی کمتر از ۱۰ گرم چربی کل، حداکثر ۴.۵ گرم چربی اشباع شده و کمتر از ۹۵ میلی‌گرم کلسترول باشد. 

پروتئین‌های حیوانی کم‌چرب می‌توانند شامل موارد زیر باشند (که پروتئین باکیفیت و مواد مغذی مؤثر در مدیریت فشار خون را تأمین می‌کنند): 

  • سینۀ مرغ بدون پوست 
  • گوشت راسته گوساله 
  • گوشت چرخ کردۀ بوقلمون کم چرب ۹۳٪

بر اساس پژوهشی از دانشمندان چینی، تنوع بخشی به منابع پروتئینی می‌تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را کاهش دهد. در میان هشت منبع پروتئینی مورد بررسی (شامل گوشت قرمز فراوری نشده و گوشت سفید)، افرادی که بیشترین تنوع مصرف را داشتند (استفاده از چهار منبع پروتئینی مختلف یا بیشتر)، ۶۶٪ کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا را تجربه کردند. 

گوشت‌های کم‌چرب می‌توانند بخشی از یک برنامه غذایی متعادل برای کنترل فشار خون باشند، به‌شرطی که با سلیقه شخصی، بودجه و نیازهای فرهنگی-غذایی شما هماهنگ باشند.

تصویر میوه کیوی با داشتن ویتامین C، فیبر، پتاسیم و منیزیم در کنترل سطح فشار خون نقش دارد

۱۷. کیوی: میوه‌‌ای سرشار از ویتامین و مواد مغذی

کیوی سرشار از ویتامین C است و حاوی مواد مغذی دیگری مانند فیبر، پتاسیم و منیزیم است که در تنظیم فشار خون نقش دارند. 

این میوه همچنین حاوی انواع پلیفنول‌های گیاهی و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی است. به همین دلیل، محققان معتقدند کیوی می تواند به کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی از جمله فشار خون بالا کمک کند. 

مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۲ روی ۴۳ بزرگسال آسیایی سالم ساکن نیوزیلند نشان داد که مصرف روزانه دو عدد کیوی در وعده صبحانه به مدت ۷ هفته، منجر به کاهش ۲٫۷ میلی متر جیوه‌، فشار خون سیستولیک (SBP) در مقایسه با گروهی که کیوی مصرف نمی‌کردند، شد.

انجام پژوهش‌های بیشتر با تعداد شرکت کنندگان بالاتر و دوره‌های زمانی طولانی‌تر می‌تواند به تأیید نقش احتمالی کیوی در کاهش فشار خون کمک کند.

سوالات متداول

چه غذایی فشار خون را به سرعت پایین می‌آورد؟

هیچ غذایی به تنهایی نمی‌تواند سطح فشار خون را به سرعت پایین بیاورد. اما داشتن یک رژیم غذایی غنی از غذاهایی با مواد مغذی خاص (مانند پتاسیم) می‌تواند به کاهش یا حفظ فشار خون سالم در درازمدت کمک کند.

متخصصان رژیم غذایی DASH را برای افرادی که فشار خون بالا دارند یا کسانی که به دنبال حفظ سطح مطلوب فشار خون هستند، توصیه می‌کنند. این رژیم غذایی شامل غذاهایی مانند میوه، سبزیجات و غلات کامل است.

آیا نوشیدن آب می‌تواند فشار خون را کم کند؟

اگرچه نوشیدن آب بلافاصله فشار خون شما را پایین نمی‌آورد، اما هیدراته ماندن برای حفظ فشار خون در محدوده مطلوب مهم است.

آیا موز باعث کاهش فشارخون می‌شود؟

موز منبعی از پتاسیم است، ماده معدنی که در حفظ فشار خون نقش دارد. اگرچه فشار خون با خوردن موز کاهش نمی‌یابد، اما می‌تواند به افزایش مصرف روزانه پتاسیم کمک کند.

اگر موز دوست ندارید، می‌توانید غذاهای دیگری که پتاسیم بالایی دارند، مانند کیوی، مصرف کنید. رژیم غذایی حاوی غذاهای غنی از پتاسیم می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند.

اگر فشار خون بالا دارید، از چه غذاهایی باید پرهیز کنید؟

اگر فشار خون بالا دارید، مصرف غذاهای سرشار از سدیم، قندهای افزوده و چربی اشباع را به طور قابل توجهی محدود یا از آنها اجتناب کنید. همچنین می‌توانید گوشت‌های چرب‌تر را با گوشت‌های کم‌چرب‌‌تر جایگزین کنید.

تاثیر تغذیه بر کاهش کاهش‌ فشار خون

در کنار ایجاد تغییرات دیگر در سبک زندگی، یک رژیم غذایی سالم می‌تواند به‌طور چشمگیری سطح فشار خون را کاهش دهد و در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی مؤثر باشد. 

اگر فشار خون بالا دارید یا می خواهید فشار خون سالم خود را حفظ کنید، اضافه کردن برخی از مواد غذایی ذکرشده در این مقاله به رژیم غذایی‌ می‌تواند مفید باشد. با این حال، بهترین راه این است که قبل از ایجاد تغییرات عمده در برنامه‌ی غذایی خود، با یک پزشک یا متخصص تغذیه‌ی قابل اعتماد مشورت کنید.

مترجم: مهسا خانپور

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۵ از ۵
منبع
HealthLine

علیرضا عباسی کیا

یک گام رو به جلو | زندگی سفری است که ابتدا می‌آموزی، سپس می‌آزمایی و در نهایت به انجام می‌رسانی. هیچ‌گاه برای شروع دیر نیست؛ حتی یک لحظه می‌تواند جرقه‌ای باشد برای شعله‌ور کردن اراده‌ات، پیش بردن تو به عمل و انجام دادن آنچه حقیقتاً اهمیت دارد. | سئو کار و دانشجوی پرستاری علوم پزشکی بابل سال دوم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا