تغذیه

منابع طبیعی غنی از ویتامین آ را بشناسید!

بهترین منابع طبیعی ویتامین A را بشناسید و با یک رژیم غذایی متعادل از کمبود آن جلوگیری کنید.

ویتامین آ یکی از مهم‌ترین ویتامین‌های محلول در چربی است که نقش حیاتی در سلامت بینایی، عملکرد سیستم ایمنی، رشد سلولی و سلامت پوست دارد. این ویتامین به دو شکل اصلی در طبیعت یافت می‌شود:

  • رتینول (ویتامین A فعال) در منابع حیوانی مانند جگر، تخم‌مرغ و لبنیات
  • پرو ویتامین A (کاروتنوئیدها) در منابع گیاهی مانند هویج، اسفناج و سیب‌زمینی شیرین

در حالی که بیشتر افراد در کشورهای توسعه‌یافته از طریق رژیم غذایی خود به میزان کافی ویتامین A دریافت می‌کنند، کمبود این ویتامین در کشورهای در حال توسعه یکی از عوامل اصلی نابینایی محسوب می‌شود. دریافت مقدار کافی ویتامین A از رژیم غذایی می‌تواند از مشکلاتی مانند ضعف بینایی، خشکی پوست و کاهش ایمنی بدن جلوگیری کند. در این مقاله، بهترین منابع غذایی و فواید ویتامین A را بررسی می‌کنیم تا به شما کمک کنیم رژیم غذایی سالم‌تری داشته باشید.

مقدار توصیه شده روزانه (RDA) برای ویتامین A بدین صورت است:

  • مردان: 900میکروگرم
  • زنان: 700 میکروگرم
  • کودکان و نوجوانان: 300 تا 500میکروگرم

RDA میزان ویتامین A مورد نیاز را برای اکثر افراد تامین میکند.در حقیقت مقدار روزانه 900میکروگرم به عنوان معیار استانداردی در برچسب های غذایی ایالات متحده و کانادا استفاده میشود.

کدام غذاهای حیوانی غنی از ویتامین A هستند؟

فرم فعال ویتامین A که با نام رتینول هم شناخته میشود تنها در غذاهایی با منبع حیوانی یافت میشود.

برخی منابع حیوانی غنی از رتینول برحسب میکروگرم:

  • جگر گاو (پخته شده) 

هر 100 گرم: 7,740 میکروگرم رتینول (860% نیاز روزانه) 

  • جگر گوسفند (پخته شده) 

100 گرم: 7,780 میکروگرم رتینول (864% نیاز روزانه) 

  • سوسیس جگر  

 100 گرم: 8,310 میکروگرم رتینول (923% نیاز روزانه) 

  • روغن کبد ماهی کاد 

 1 قاشق غذاخوری (14 گرم): 4,080 میکروگرم رتینول (453% نیاز روزانه) 

  • شاهماهی خالدار (پخته شده) 

100 گرم: 252 میکروگرم رتینول (28% نیاز روزانه) 

  • ماهی سالمون (پخته شده) 

100 گرم: 69 میکروگرم رتینول (8% نیاز روزانه) 

  • ماهی باله‌آبی (پخته شده)

 100 گرم: 757 میکروگرم رتینول (84% نیاز روزانه) 

  • پاته جگر غاز (کنسرو شده) 

1 قاشق غذاخوری (13 گرم): 130 میکروگرم رتینول (14% نیاز روزانه) 

  • پنیر بز 

28 گرم: 82 میکروگرم رتینول (9% نیاز روزانه) 

  • کره 

1 قاشق غذاخوری (14 گرم): 97 میکروگرم رتینول (11% نیاز روزانه) 

  • پنیر لیمبورگر(نوعی پنیر بلژیکی با بافت کرمی) 

28 گرم: 96 میکروگرم رتینول (11% نیاز روزانه) 

  • پنیر چدار (نوعی پنیر انگلیسی با بافت نیمه سفت)

28 گرم: 74 میکروگرم رتینول (8% نیاز روزانه) 

  • پنیر کاممبرت (نوعی پنیر فرانسوی با بافت کرمی)

28 گرم: 68 میکروگرم رتینول (8% نیاز روزانه) 

  • پنیر روکفور 

28 گرم: 83 میکروگرم رتینول (9% نیاز روزانه) 

  • تخم‌مرغ (آب‌پز) 

عدد بزرگ (50 گرم): 75 میکروگرم رتینول (8% نیاز روزانه) 

  • ماهی قزل‌آلا (پخته شده) 

100 گرم: 100 میکروگرم رتینول (11% نیاز روزانه) 

  • صدف حلزون (کنسرو شده) 

100 گرم: 101 میکروگرم رتینول (11% نیاز روزانه) 

  • پنیر خامه‌ای

28 گرم: 87 میکروگرم رتینول (10% نیاز روزانه) 

  • صدف خوراکی (کنسرو شده) 

100 گرم: 98 میکروگرم رتینول (11% نیاز روزانه) 

  • شیر کامل 

1 فنجان (237 میلی‌لیتر): 78 میکروگرم رتینول (9% نیاز روزانه) 

نیاز روزانه بر اساس رژیم 2,000 کیلوکالری محاسبه شده است.

کدام سبزیجات حاوی ویتامین A هستند؟

بدن شما قادر است از کاروتنوئید موجود در سبزیجات ویتامین آ تولید کند.

این کاروتنویید ها که شامل بتا کاروتن و آلفا کاروتن هستند  به طور کلی به عنوان پیش ساز های ویتامین‌های  آ شناخته می‌شوند.

با این حال توانایی تبدیل پیش ساز ویتامین آ به ویتامین آ در نزدیک به 45 درصد از افراد به دلیل جهش ژنتیکی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. با توجه به ژنتیك شما سبزیجات زیر ممکن است ویتامین آ کمتر از مقدار ذکر شده را به بدن شما برسانند.

منابع گیاهی غنی از پیش‌ ساز ویتامین A (کاروتنوئیدها) با مقادیر RAE:

  • سیب‌زمینی شیرین (پخته) 

  1 فنجان (200 گرم): 1920 میکروگرم RAE (213% نیاز روزانه)

  • کدو حلوایی (پخته)

 1 فنجان (205 گرم): 1140 میکروگرم RAE (127% نیاز روزانه)

  • کلم پیچ (پخته) 

1 فنجان (118 گرم): 172 میکروگرم RAE (19% نیاز روزانه)

  • کلم سبز (پخته)

1 فنجان (190 گرم): 722 میکروگرم RAE (80% نیاز روزانه)

  • برگ شلغم (پخته)

1 فنجان (144 گرم): 549 میکروگرم RAE (61% نیاز روزانه)

  • هویج (پخته)

1 فنجان (155 گرم): 1280 میکروگرم RAE (142% نیاز روزانه)

  • فلفل دلمه‌ای قرمز (خام) 

1 عدد بزرگ (164 گرم): 257 میکروگرم RAE (29% نیاز روزانه)

  • چغندر سوئیسی (پخته)

1 فنجان (175 گرم): 536 میکروگرم RAE (60% نیاز روزانه)

  • اسفناج (پخته)

  1 فنجان (180 گرم): 943 میکروگرم RAE (105% نیاز روزانه)

  • کاهو رومی (خام)

1 فنجان (47 گرم): 205 میکروگرم RAE (23% نیاز روزانه)

RAE واحد اندازه گیری فعالیت ویتامین A است که میزان تبدیل کاروتنوئید به رتینول را در نظر می‌گیرد.

کدام میوه ها حاوی ویتامین A هستند؟

به طور کلی پیش ساز ویتامین آ در سبزیجات بیشتر از میوه ها یافت میشود. اما برخی میوه حاوی مقادیر مناسبی از این پیش ساز ها هستند از جمله:

  • انبه

1فنجان (165گرم): 89 میکروگرم RAE (10٪ نیاز روزانه) 

  • طالبی

1فنجان (160 گرم): 270 میکروگرم RAE (30٪ نیاز روزانه)

  • گریپ‌فروت 

نصف گریپ‌فروت (154 گرم): 89 میکروگرم RAE (10٪ نیاز روزانه)

  • هندوانه

1فنجان (155گرم): 43 میکروگرم RAE ( نیاز روزانه) 

  • پاپایا (نوعی میوه استوایی شبیه به خربزه)

1فنجان (165گرم): 78میکروگرم RAE ( نیاز روزانه) 

  • زردآلو

2عدد زردآلو (70 گرم): ۶۷ میکروگرم RAE ( نیاز روزانه) 

  • نارنگی

1عدد نارنگی (109گرم): 37 میکروگرم RAE (نیاز روزانه) 

  • شلیل 

1عدد شلیل (140گرم): 29میکروگرم RAE (نیاز روزانه) 

  • گواوا 

2 عدد گواوا (110گرم): 34میکروگرم RAE ( نیاز روزانه) 

  • پشن‌فروت

2 عدد میوه پشن‌فروت (36 گرم): 23 میکروگرم RAE ( نیاز روزانه)

سوالات رایج درباره ویتامین A که ممکن است به ذهنتان برسد

چگونه میزان ویتامین آ بدن خود را افزایش دهیم؟

شما می‌توانید با داشتن یک رژیم غذایی سالم و متنوع از غذاهای لیست شده در مقاله به راحتی نیاز بدن را به ویتامین برطرف کنید.

البته بسیاری از غذاهای دیگر مثل غلات صبحانه ، مارگارین و محصولات لبنی با ویتامین آ غنی شده اند‌.

از آنجایی که ویتامین آ یک ویتامین محلول در چربی است هنگامی که همراه با منابع غذایی دیگر چربی مصرف شود میزان جذب آن افزایش پیدا میکند.

اکثر منابع حیوانی غنی از  ویتامین آ  معمولا سرشار از چربی نیز هستند، اما این موضوع در مورد اکثر منابع گیاهی صدق نمیکند.

چگونه میزان جذب ویتامین آ را افزایش دهیم ؟

با افزودن مقدار کمی روغن به سالاد خود می‌توانید میزان جذب پیش ساز ویتامین آ را از منابع گیاهی خود افزایش دهید.

البته همانطور که قبلا ذکر شد بعضی از افراد به دلایل ژنتیکی، توانایی کمتری در تبدیل کاروتنویید به ویتامین آ دارند. به همین دلیل افرادی با رژیم های گیاه‌خواری یا گیاه خواری مطلق  باید مکمل های ویتامینه مصرف کنند یا میزان مصرف میوه و سبزیجات سرشار از ویتامین آ که در لیست بالا ذکر شد را به مقدار قابل توجهی بالا ببرند.

خوشبختانه مواد غذایی حاوی ویتامین آ معمولا به راحتی در دسترس هستند. به همین دلیل افزودن آنها به رژیم غذایی گامی عالی برای رسیدن به یک رژیم غذایی سالم است.

علائم و نشانه های کمبود ویتامین آ چیست؟

این علائم شامل ریزش مو، مشکلات پوستی، خشکی چشم، شب کوری و افزایش احتمال ابتلا به عفونت هستند.

سخن آخر

ویتامین آ یک ویتامین حیاتی محلول در چربی است که برای حفظ بینایی،رشد بدن،عملکرد سیستم ایمنی و سلامت باروری ضروری است.مصرف کافی مواد حاوی ویتامین آ از کمبود این بیماری جلوگیری میکند.

سبزیجاتی همچون هویج و کدو حلوایی، میوه های مانند زردآلو و هندوانه و محصولات حیوانی همچون گوشت گاو ، مرغ، صدف و کره از منابع غنی از ویتامین آ هستند‌.

مترجم: حسین تازیکه

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۵ از ۵
منبع
Daily value on the nutrition and supplement facts labels. (2024).Napoli PE, et al. (2021). The “Quarantine Dry Eye”: The lockdown for coronavirus disease 2019 and its implications for ocular surface health.U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. (2024). FoodData Central.Vitamin A and carotenoids. (2023).

هستی عنایت پور

دانشجوی سال آخر پرستاری «علم، زنده می‌مونه؛ فقط وقتی که فهمیده بشه.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا